Poate mai puţin cunoscut pentru mulţi dintre noi, cromul este un oligomineral care vine cu o serie de beneficii pentru corpul nostru. Surse alimentare de crom: - carnea de vită; - bere; - drojdia de bere; - brânză; - carne de curcan; - peşte; - cereale integrale; - fasole uscată; - broccoli; - carne de pui; - porumb; - produse lactate; - ouă etc.
Rolurile cromului: - contribuie la transferul glucozei din sânge în celule, fiind indicat persoanelor diabetice; - reduce nivelul colesterolului; - reduce riscul de apariţie al obezităţii; - contribuie la buna funcţionare a creierului; - benefic împotriva acneei; - previne apariţia îmbătrânirii pielii; - oferă rezistenţă muşchilor; - poate reduce conţinutul de grăsime şi creşte masa musculară; - este indicat persoanelor care practică sport etc.
Deficitul de crom se manifestă prin: - anxietate; - oboseală; - fluctuaţii ale greutăţii; - fluctuaţii ale apetitului; - modificări ale glicemiei; - rezistenţă scăzută a oaselor; - capacitate redusă de concentrare etc.
Doza zilnică de crom Pe continentul nostru, este recomandat ca doza zilnică de crom să fie de 40 micrograme.
Observaţii După vârsta de 40 de ani, carenţa de crom poate fi întâlnită destul de frecvent. Diabeticii insulinodependenţi trebuie să se consulte cu medicul diabetolog înainte de a lua crom. La unele persoane, administrarea de crom poate determina apariţia unor ameţeli sau a unor iritaţii ale pielii.