Alimente si beneficii

Capșunile

CĂPŞUNILE

          Căpşunile sunt preferate de majoritatea dintre noi, dar pe lângul gustul plăcut şi pe lângă prospeţime, acestea vin şi cu o serie de beneficii pentru sănătate.

          Căpşunile sunt bogate în vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, acid folic, dar conţin şi minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, iod, fluor etc.). Căpşunile sunt şi o sursă importantă de antioxidanţi şi de fibre.
         
De asemenea, căpşunile conţin o substanţă denumită antocianină care contribuie la arderea grăsimilor.

          Beneficiile consumului de căpşuni:
- stimulează tranzitul intestinal;
- îmbunătăţeşte sănătatea ochilor;
- previn apariţia cancerului;
- stimulează imunitatea;
- scad inflamaţia;
- contribuie la buna funcţionare a inimii;
- scad colesterolul;
- previn apariţia diabetului zaharat;
- benefice în perioada sarcinii;
- ameliorează anemia;
- stimulează producerea colagenului şi reduc ridurile;
- menţin sănătatea osoasă;
- îmbunătăţesc circulaţia sanguină;
- favorizează elasticitatea pielii;
- sunt benefice în diferite afecţiuni precum reumatismul, hipertensiunea arterială, guta, afec          ţiunile hepato-biliare, eczeme, insomnii, acnee etc.

Valori nutriţionale pentru 100g căpşuni:
- 32 kcal;
- 7.7g glucide;
- 0.67g proteine;
- 0.30g lipide.
 
Precauţii:
 Căpşunile trebuie evitate de persoanele alergice la acest fruct.



Bibliografie:
  1. - https://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/beneficiile-consumului-de-capsuni_16119
  2. - https://www.ghidnutritie.ro/articol/fructe/capsunile
  3. - https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/capsune-proprietati-beneficii-si-retete-14392408/